Inbraakpreventie
Elke drie minuten vindt in Nederland een poging tot inbraak plaats. Niet alleen woningen, maar ook bedrijfspanden vormen een geliefd doelwit. Bijna 40 procent van de ondernemers krijgt wel eens met een inbraak te maken. De schade hiervan kan hoog oplopen.
Ondernemers vinden het verlies van belangrijke bedrijfsdocumenten vaak nog vervelender dan de noodzaak om de gestolen goederen te vervangen. Ook brengt een inbraak veelal (zware) emotionele gevolgen met zich mee. Slachtoffers kunnen te maken krijgen met gevoelens van onveiligheid. Reden genoeg om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat kan al met een aantal eenvoudige maatregelen op organisatorisch, bouwkundig en elektronisch gebied.
Waar moet u op letten?
Wist u dat ruim 80% van alle inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven? Zij zijn vooral op zoek naar voorwerpen die gemakkelijk te verkopen zijn. Hoe kleiner en duurder het voorwerp, hoe interessanter voor de inbreker.
Inbrekers willen in zo’n kort mogelijke tijd een buit die zoveel mogelijk oplevert. Zij zijn altijd bang om ontdekt te worden. U vermindert het inbraakrisico door de kans op ontdekking op heterdaad te vergroten. Dit kan onder andere door de tijdsduur van de inbraak te verlengen (degelijk hang- en sluitwerk en zogenoemde compartimentering – opsplitsen van ruimten- van het pand). Maakt u het afvoeren van de buit moeilijk, dan stijgt ook de pakkans.
Nodigt u een installateur uit om u beter tegen inbraak te beschermen? Let op het BORG-keurmerk. BORG-bedrijven zijn gecertificeerd voor hun deskundigheid en het leveren van kwalitatieve beveiligingsoplossingen. Dit geeft u de zekerheid dat uw beveiliging goed geregeld is!
Enkele handige inbraakpreventie-tips:
DONT’S
* Laat geen ramen en deuren open en berg sleutels goed op.
* Voorkom klimmogelijkheden en laat geen pallets en containers ter beschikking staan van inbrekers.
* Voorkom zichtbare afwezigheid door veel post etc.
* Laat geen kostbare voorwerpen in het zicht liggen.
* Kondig uw afwezigheid niet openbaar aan en schakel eventueel een telefoondienst in.
DO’S
* Maak afspraken met uw alarmcentrale en opvolgdiensten.
* Laat uw inbraakalarmsysteem een luid alarm geven.
* Plaats een schemerschakelaar voor de juiste verlichting op de juiste plaatsen en momenten.
* Vraag buren om een oogje in het zeil te houden tijdens uw afwezigheid.
* Zorg dat uw pand vanaf de openbare weg goed zichtbaar is, dan zijn inbrekers dat ook.
Meer informatie over de mogelijke maatregelen die u kunt treffen vind u op de website van het CCV. (Klik hier voor de website van het CCV)